Loading Dogodki

« Vsi Dogodki

  • Ta dogodek je minil.

Delavnica Semenske kroglice za Kras – od besed k dejanjem

nedelja, 2. oktobra, 2022, ob 09:00 - 18:00

Vabljeni na izobraževalno–trajnostno delavnico soustvarjanja z naravo po permakulturnih načelih, kjer bomo zasejali sončni permakulturni kraški gozdni vrt in pomagali ozeleniti požgani Kras s semenskimi kroglicami.

Pri ogledu požarišč z nevladnimi  strokovnjaki na Krasu je bilo ugotovljeno, da bo del Krasa lahko sam vzbrstel, delu požarišč , ki je ogrožen z vetrno in vodno erozijo, pa je potrebno nujno pomagati – z odstavitvijo invazivnih rastlin in sajenjem avtohtonih in na sušo odpornih rastlin. Pomoč bomo izvedli s semenskimi kroglicami, sestavljenimi iz humusa in ilovice ter semen. Ko na položeno kroglico pade dež, se ta razpusti, ilovica se sprime s tlemi, seme pa ima dovolj hranil za  začetno rast.

Kot so nesebično gasilci pomagali gasiti požar, je tudi med nami v Sloveniji mnogo zavzetih naprednih in srčnih ljudi, ki želimo aktivno pomagati naravi.

Aktivnosti bodo potekale na način:

  1. Posnet je film z navodili o načinu izdelave semenskih kroglic in je priložen povabilu.
  2. Na dan dogodka na Krasu bodo potekala najprej predavanja ter okrogla miza o samooskrbi, soustvarjanju z naravo, spoznavanje gozda, semen in semenskih kroglic ter lastnikov gozda.
  3. Po kosilu po potekala fizična izdelava semenskih kroglic, nato pa gremo na požarišče soustvarjati z naravo.
  4. Zaradi zahtevne organizacije (skrb za varnost pri delu, invazivke, teren, upravljanje z genskimi viri, izdelava kroglic in nabava potrebnih sestavin, število kosil, hrana, voda   ipd.) je prijava na delavnico obvezna.
  5. Zaščitna oblačila, vedra, škatlice od jajc za semenske kroglice, prinesejo udeleženci s sabo.

DNEVNI RED:

8.00 – 9.00  Zbiranje
9.00 – 12.30  Predavanje o samooskrbi, soustvarjanju z naravo, spoznavanju gozda, permakulturi avtohtonih semen in semenskih kroglic ter lastnikov gozda (Sanja Lončar, Rajko Bošnjak, Irena Rotar, Mateja Žlogar in presenečenje delavnice častni gosti)
12.30 – 14.00  Kosilo
14.00 – 18.00  Izdelava kroglic in praktični preizkus sajenja na zasebni posesti

Srečanje z delavnico bomo povezovali Mateja Žlogar, Sanja Lončar, Irena Rotar in Rajko Bošnjak.

Hrano si lahko vzamete s sabo za cel dan, lahko pa se v prijavnici prijavite tudi na topel veganski obrok, ki ga bomo dobili s kmetije, ki ima svojo zelenjavo in jo vzgajajo po biodinamični metodi. Možno bo tudi dobiti mesni dodatek za tiste, ki bodo v prijavnici to posebej označili. Cena obroka je 8 EUR in se izmenja pri prevzemu obroka.

Delavnica se izvaja v zasebnem okolju, zato so prijave obvezne do 30. 9. 2022 oziroma do zasedbe 100 mest, ki so na voljo zaradi lažje organizacije dela na terenu.

POMEMBNO: Pridite primerno obuti (gumijasti škornji ali planinska obutev) in napravljeni (gumijaste rokavice ali druge primerne rokavice za delo na terenu, oblačila primerna za nizke temperature in za preobleči, voda za pitje), kdor lahko, naj prinese s sabo stole za sedenje.

PRIJAVE TUKAJ 

DODATNE INFORMACIJE: rajskivrtobilja@gmail.com

PREDVIDENI STROŠKI: 19 EUR za stroške organizacije, brez obroka, poravnate na sami delavnici

LOKACIJA: bližina Komna, točna lokacija bo poslana vsem prijavljenim z dodatnimi navodili pred srečanjem

VABIJO:
– Gibanje Rajski Vrt obilja
– Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen
– Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije
– Samooskrbni.net v sodelovanju z vaško skupnostjo in lastniki gozdov

Vljudno vabljeni!


*POMEMBNO OBVESTILO!*
Vsi podatki iz prijavnice se bodo uporabili izključno in samo za namene zbiranja števila prijavljenih in obveščanja glede srečanja v skladu s pravili varovanja osebnih podatkov. Kdor pa bi se rad prijavil na novice in ostale aktivnosti in še ni na seznamu prejemnikov, pa naj se prijavi na spodaj omenjena e-naslova.

Gibanje Rajski Vrt obilja, Gibanje Oskrbimo Slovenijo – Štafeta semen, Ekoci – eko civilna iniciativa Slovenije, Samooskrbni.net v sodelovanju z vaško skupnostjo in lastniki gozdov ne prevzemajo nobene odgovornosti za nastale nesporazume in škodo med udeleženimi na samem kraju srečanja in izven srečanja. Za vse dodatne informacije smo vam na voljo na: rajskivrtobilja@gmail.com in ekoci.si@gmail.com

Srečanje se odvija v zasebnem v krogu svobodomiselnih in svobodnih ljudi!

Hvala za razumevanje!

Podrobnosti

Datum:
nedelja, 2. oktobra, 2022
Čas:
09:00 - 18:00
Kategoriji Dogodek:
,

Prizorišče

v bližini Komna na Krasu
Slovenija + Google Map