Uvodnik

Pa smo dočakali 100. številko

dodano: 28.4.2017

majske novice SZZČN 2017

Prav jubilejna številka prinaša temo o utrujenosti in izgorelosti. Naključje? 

Izid okrogle številke je praviloma primerna priložnost, da se ozremo nazaj ter ugotovimo, kje smo in kam želimo v prihodnje. Tudi sami smo se vprašali, ali po dvanajstih letih čutimo znake izgorelosti in utrujenosti. Ugotovimo lahko, kaj vse smo želeli narediti, vendar nam ni uspelo … Na drugi strani lahko pogledamo, kaj vse nam je uspelo raziskati, povedati, premakniti … Obojega je bilo veliko. 

Najpomembnejše pa se nam zdi vprašanje, koliko novega imamo še povedati. In seveda, koliko vas je, tam zunaj, ki vas to, s čimer se ukvarjamo, zares zanima. 

Seznam tem, ki bi se jih radi lotili, je še vedno zelo dolg. Toda priznati moramo, da je ukvarjanje s čedalje dražjo produkcijo in distribucijo tolikšnega števila tiskanih izvodov iz meseca v mesec bolj zahtevno in utrudljivo opravilo. 

Po dvanajstih letih tudi sadno drevje zahteva nekaj več oblikovnega reza, zato smo se odločili, da tudi pri naših novicah vpeljemo nekaj sprememb.

Beri naprej >>>

Novice

Zlata vredne začimbe

dodano: 29.4.2017

Sanja Lončar (aprilske novice SZZČN 2017)

Tri najdražje začimbe svojimi 
učinki presegajo visoko ceno. 
Če z njimi znate ustrezno ravnati, boste ugotovili, da so dejansko 
veliko cenejše, kot se zdi.

Beri naprej >>>

Ali svojemu vrtu povzročate stres?

dodano: 28.4.2017

Klemen Božnik (aprilske novice SZZČN 2017)

Z nepravilnimi vrtnarskimi praksami, naj gre za začetniške napake ali zgolj zmotno prepričanje, da delamo prav, lahko tlom, ki jih obdelujemo, povzročimo več škode kot koristi. Kljub vloženemu delu to utegne pomeniti manjši pridelek, lahko pa celo še več dela in vrtenje v začaranem krogu.

Beri naprej >>>

Kadar smo pod stresom, se burneje odzivamo na alergene

dodano: 28.4.2017

Adriana Dolinar (aprilske novice SZZČN 2017)

Mediji na veliko opozarjajo, da se je sezona težav z alergijami na pelod že dodobra začela. Toda zapiranje oken, izogibanje zadrževanju na prostem in zaščita s konvencionalnimi zdravili proti alergiji niso edini načini, kako si lahko pomagamo pri senenem nahodu. 

Manj stresa, manj alergij
Številni ljudje, ki trpijo zaradi alergije na pelod, so opazili, da se po obisku savne njihovo telo nanj ne odziva tako burno kot sicer. Razlog za to, da se težave po savnanju umirijo, se najverjetneje skriva v učinkih čiščenja in sproščanja telesa.

Beri naprej >>>

Deset naravnih pripravkov proti stresu

dodano: 28.4.2017

aprilske novice SZZČN 2017

1. CBD-izvlečki konoplje
Izvlečki konoplje, kot je CBD, povzročijo hitro znižanje ravni stresnih hormonov in vzpostavitev ravnovesja brez uporabe sinteznih zdravil.

2. Ingver
Ingver deluje večplastno: poživlja ter blaži tesnobo in stres, obenem pa odpravlja tudi njegove posledice, ki se kažejo v obliki motene prebave, večje dovzetnosti za vnetja in šibkejšega imunskega sistema. To je zagotovo dober razlog, da si naslednjič namesto kavice pripravite ingverjev napitek.

Beri naprej >>>

Verjamete v čudežne recepture?

dodano: 4.4.2017

Sanja Lončar (marčevske novice SZZČN 2017)

Sodobna družba za več spolne moči promovira viagro, za mladosten videz pa estetsko kirurgijo in botoks, vse to z namenom, da bi bili videti mladi in vitalni, pa naj stane, kar hoče … Pri tem beseda »stane« ne obsega le finančnih izdatkov za tovrstno pomlajevanje, temveč predvsem notranje pospešeno staranje, ki ga zahteva tovrstno prisiljeno izražanje »vitalnosti«. 

Naši predniki so bili glede tega veliko bolj modri. Vedeli so, da prazna vreča ne stoji pokonci, zato so bolj kot mi razmišljali, kako »vrečo« napolniti z energijo, še preden so jo usmerili, kamor so hoteli. Tako so ostale zapisane različne recepture za pomlajevanje in krepitev energije. Ker vemo, da takrat tega učinka niso mogli doseči z drugimi sredstvi, četudi bi si to želeli, so torej številne od teh receptur očitno dobro delovale, zaradi česar se je njihov sloves ohranil vse do današnjih dni. 

Beri naprej >>>

Skrivnosti šipkovega olja

dodano: 4.4.2017

Pika Klančnik (marčevske novice SZZČN 2017)

Številna naravna olja in maščobe so nadvse blagodejne za kožo. Maščobe ne samo hranijo kožo in pomagajo obnavljati njen kislinsko-maščobni zaščitni plašč – mnoge premorejo tudi posebne adute, s katerimi dosežejo tudi globinske učinke, ki se na zunaj kažejo kot »čudežne« spremembe na koži.

Lahko jih razstavljamo in sestavljamo, spoznamo lahko sleherno maščobno kislino, iz katerih so sestavljena, in vendar na osnovi sestave ne moremo razložiti nekaterih posebnosti v delovanju posameznih olj in maščob. 

Beri naprej >>>

Vam stres ropa energijo?

dodano: 4.4.2017

Adriana Dolinar (aprilske novice SZZČN 2017)

Stres ogroža proizvodnjo celične energije in ravnovesje mikrobioma!

Stres igra pomembno vlogo pri rušenju našega zdravja. Raziskovalci ugotavljajo, da tako telesni kot duševni stres načenja naše zdravje, zato je obvladovanje obeh zelo pomembno. Preberite, kaj vse ogroža in kako si lahko pomagate.

Beri naprej >>>

Več let (ni enako) manj vitalni sklepi

dodano: 3.4.2017

Adriana Dolinar (marčevske novice SZZČN 2017)

Dokaz za to so številni popolnoma gibčni starostniki – in na drugi strani številni mladi ljudje z bolečinami v sklepih in omejeno gibljivostjo. Razlika med njimi je v tem, kako skrbijo za vitalnost in morebitne težave s sklepi. Ponujamo vam nekaj namigov, kako ohranjati vitalnosti sklepov vse do pozne starosti. 

Beri naprej >>>

Vitalnost prihaja tudi skozi usta

dodano: 3.4.2017

marčevske novice SZZČN 2017

Domove za starejše mnogi vidijo kot posebno postajo, kamor ljudje vstopijo, ko ne morejo več skrbeti zase. Da bi se lahko zdravje, počutje in vitalnost v domu dramatično izboljšale, pomisli le redko kdo. 

O tem, da je to mogoče, smo se pogovarjali s Simono Domjan, odgovorno osebo za prehrano, ki je pod vodstvom Erike Brajnik vodila prvi slovenski projekt krepitve zdravja z naturopatijo v Domu starejših občanov DOSOR.

Beri naprej >>>

Zakaj bi izgubljali vitalnost skozi zobe?

dodano: 3.4.2017

povzela Adriana Dolinar (marčevske novice SZZČN 2017)

Alfred Vogel je kot pomemben temelj zdravja in vitalnosti pojmoval tudi zobe. Pri svojem delu z ljudmi je vedno znova opažal, da težave z zobmi tudi pri na videz zdravih ljudeh vodijo do različnih drugih težav, vse od utrujenosti do srčnih motenj. Ko so težave z zobmi odpravili, so znova kar pokali od vitalnosti. Kaj je zapisal o tem?

Beri naprej >>>

Začimba galgant proti spomladanski utrujenosti

dodano: 22.3.2017

Oddaja za zdravje, marec 2017

Beri naprej >>>

Nakupujmo skupaj - skupinsko naročanje pridelkov slovenskih kmetov in proizvajalcev

dodano: 20.3.2017

V dveh letih, odkar je bil opravljen prvi skupinski nakup sezonskega sadja in zelenjave slovenskih pridelovalcev, smo dokazali, da se skupinsko naročanje splača, saj smo vsi deležni bolj kakovostnih izdelkov, po boljših cenah. Hkrati pa vsi skupaj podpiramo slovensko pridelavo hrane, krajšamo pot od proizvajalca do uporabnika, prihranimo čas, pa še do okolja se obnašamo odgovorno. 

Skupinskemu naročanju se lahko pridruži vsak tako, da se včlani v skupino Nakupujmo skupaj. Do dvakrat mesečno ekipa pripravi ponudbo, ki vsebuje izdelke na voljo v tistem trenutku, pri čemer so pozorni na kakovost in ceno. Vsak član prejme obvestilo o odprti ponudbi, si izbere izdelke, ki jih želi ter naročeno prevzame na dogovorjeni dan. Trenutno je edino prevzemno mesto Nakupujmo skupaj na Stari tržnici v Šiški. Več o projektu in možnostih za priključitev v nadaljevanju.

Prevzemi naročenega so na Stari tržnici v Šiški vsako sredo na 14 dni.

Beri naprej >>>

Ali lahko ustavimo staranje?

dodano: 9.3.2017

Sanja Lončar (marčevske novice SZZČN 2017)

Središčna tema 3. festivala Dao Yah, ki je med 3. in 5. februarjem potekal v Cankarjevem domu, je bilo zdravje v različnih življenjskih obdobjih. Veliko predavanj je bilo posvečenih ohranjanju vitalnosti tudi v zrelih letih. Tako so lahko poslušalci prisluhnili raznovrstnim celostnim pogledom na menopavzo, staranje, ohranjanje zdravja možganov in živčevja, ohranjanje vitalnost v spolnosti … 

Beri naprej >>>

Kaj vse zmore črevesna mikrobiota?

dodano: 9.3.2017

Adriana Dolinar (marčevske novice SZZČN 2017)

Ste kdaj pomislili, da utegnejo biti prav dobri mikrobi v črevesju zaslužni za dober videz, počutje in zdravje? Vse bolj jasno je namreč, da prav drobceni mikroorganizmi, ki že od nekdaj sobivajo z nami in jih je trikrat več kot telesnih celic, na različne načine skrbijo za našo vitalnost – če jim le dopustimo. 

Raziskovalci dobrodejne učinke črevesne flore oziroma črevesne mikrobiote v grobem delijo v nekaj glavnih, med sabo prepletenih skupin, in sicer v metabolno, strukturno (in histološko) ter obrambno skupino. Kaj to pomeni za našo vitalnost?

Beri naprej >>>

Kakšna je moč naravnih antibiotikov?

dodano: 20.2.2017

Besedilo: povzeto iz knjige ščepec rešitve

Verjetno ste že velikokrat slišali za naravne antibiotike, vendar ne veste, ali gre zgolj za »pesniško izražanje« ali pa je delovanje teh rastlin v resnici primerljivo z delovanjem zdravil, ki jim medicina pravi antibiotiki, vam pa jih predpisuje v primeru močnih bakterijskih okužb. 

V zapisih o naravnih antibiotikih na seznamu najmočnejših pogosto zasledimo rastline, kot so ingver, česen, čebula, hren, koromač, origano … Zanimivo je, da skoraj vse rastline iz te skupine sodijo med začimbnice oziroma aromatične rastline – antibiotične moči v največji meri izhajajo iz njihovih eteričnih olj.

Beri naprej >>>

Kako ameriški slamnik obvlada mikrobe?

dodano: 20.2.2017

Besedilo iz knjige Ljudski zdravnik je priredila Adriana Dolinar

Če zaradi padca odpornosti pride do čezmernega vdora in razmnoževanja patogenih mikrobov v telesu, si lahko učinkovito pomagamo tudi po naravni poti. Kadar denimo zbolimo za vnetjem dihal, ameriški slamnik dokazano pomaga obvladovati tako viruse kot bakterije. 

Beri naprej >>>

Bljižnica, najdaljša pot do sreče

dodano: 16.2.2017

Pripravila in posnela: Mirjana Brelih

Ljudsko izročilo pravi, da ima vsak izmed nas v sebi dva volkova, belega in črnega. Ves čas se bojujeta med sabo in zmaga tisti, ki ga hranimo.

O pasteh sodobne družbe, o našem odnosu in odgovornosti, smo se pogovarjali s Sanjo Lončar, vodjo izjemno uspešnega projekta Skupaj za zdravje človeka in narave. Pravi, da vedno sta potrebi dve strani, ena, ki želi neko neumnost sprožiti in druga, ki to neumnost sprejme. V nekem trenutku se bomo zbudili v svetu, ko našim otrokom ne bomo znali odgovoriti zakaj nekih stvari nismo preprečili takrat, ko bi to bilo relativno preprosto.

Beri naprej >>>

Črevesna flora od rojstva do starosti

dodano: 13.2.2017

Adriana Dolinar (februarske novice 2017 SZZČN)

Po dosedanjih ocenah število mikrobov, ki sobivajo z nami, za večkrat presega število celic našega telesa. Ker vse bolj velja, da prav uspešnost sobivanja z mikrosvetom pomembno vpliva na naše zdravje, je koristno spoznati večji del tega sveta, torej črevesne flore (oz. mikrobiote), in vedeti, kako jo v ključnih trenutkih podpreti. 
Od nje je namreč v veliki meri odvisno, kako učinkovita bosta prebava in vsrkavanje hranil iz črevesja, kako dobro se bo gradil in deloval imunski sistem, kako trdna in učinkovita bo zaščitna črevesna pregrada, kako bo potekalo čiščenje toksinov iz črevesja, kakšna bo presnova … 

Beri naprej >>>

Novo! Naši prvi priročniki na iBookstore

dodano: 7.2.2017

Z veseljem sporočamo, da so odslej na IBookstore na voljo prve štiri e-knjige iz serije Preverjene naravne rešitve: Uživajte v naravi brez strahu pred klopi, Obvladajte kandido, preden ona obvlada vas, Uravnavajte ščitnico in rešili boste 100 težav hkrati ter Adijo prehladi - Kako preprečiti oz. hitro pozdraviti bolezni dihal. 

Knjige lahko prebirate na Apple napravah in sicer na iMacu, iPhonu in iPadu. Uporabite aplikacijo iBooks.

Beri naprej >>>

Natečaj »Deluj eko - ohrani čebelo in smreko«

dodano: 6.2.2017

Medex Ljubljana, 3. 2. 2017

Medex in Hofer podarila glavno nagrado natečaja »Deluj eko - ohrani čebelo in smreko« skupini Slončki iz Vrtca Bled

Medex in Hofer sta včeraj obiskala prejemnike nagrade za trajnostni projekt natečaja »Deluj eko – ohrani čebelo in smreko« ter skupini Slončki in Vrtcu Bled predala 2000 EUR denarne nagrade.  Otroci Vrtca Bled bodo s prejetimi sredstvi opremili vrtno igralnico, kjer bodo razvijali svojo ustvarjalnost in se med igro učili o pomenu skrbi za okolje in s tem tudi zase.

V natečaju »Deluj eko - ohrani čebelo in smreko« je letos sodelovalo 849 skupin iz vrtcev in prve triade osnovnih šol. Najlepše okrašene smreke iz kartona so ustvarili v skupinah Čebelice (Vrtec Ivančna Gorica), Medenjaki (Podružnična osnovna šola Trje) in Podružnična osnovna šola s prilagojenim programom (OŠ Brinje Grosuplje). Za nagrade so prejeli medeni paket izdelkov obeh organizatorjev, sledi pa še čebelji dan – spomladanski izlet z obiskom obeh podjetij.

Beri naprej >>>

Mit o mikrobih – povzročiteljih bolezni

dodano: 2.2.2017

Zoran Železnikar (februarske novice 2017 SZZČN)

To, kar boste prebrali v nadaljevanju, utegne docela spremeniti vaše predstave o bolezni. Temelj, na katerega se opira medicinsko razumevanje ozadja bolezni, je vse prej kot trden.
Ob koncu devetnajstega stoletja je v medicinskih krogih v Franciji potekal ognjevit boj o tem, kako nastanejo bolezni. Obstajali sta dve struji – prvo je vodil znanstvenik in profesor Antoine Bechamp, drugo pa Louis Pasteur.

Beri naprej >>>

Alternativni načini razumevanja odnosa do narave

dodano: 1.2.2017

Toliko se trudimo najti rešitve za vse več težav, malokdo pa se spomni da te že obstajajo, le videti jih je treba. V pogovoru s Carmen L. Oven, Sanja Lončar govori o  drugačnem odnosu do narave, ki nas lahko pripelje tudi do drugačnih in boljših rešitev na različnih področjih življenja. Pustite se navdihniti.

Beri naprej >>>

Naravne rešitve za diabetes

dodano: 27.1.2017

Adriana Dolinar (novice dec/jan 2017 SZZČN)

Sintezna zdravila niso edina rešitev, ko gre za diabetes tipa 1 ali 2. Vse bolj namreč narašča zavedanje, da se lahko z diabetesom spopademo tudi po naravni poti. 

Pri sladkorni bolezni je seveda treba poskrbeti za ustrezno prehranjevanje, zadostno hidracijo, dovolj telesne dejavnosti in izogibanje kroničnemu stresu. Poleg tega si je mogoče pomagati še z začimbami, s kokosovo maščobo, z izvlečkom iz oljčnih listov, s pripravki s kromom in vanadijem, z magnezijem, zelenim čajem matcha, vitaminom D, izvlečkom iz figovih listov, jabolčnim kisom, s sokom grenke melone, konopljinimi kanabinoidi, probiotiki in prebiotiki … V nadaljevanju si bomo pobliže ogledali le nekatere med njimi. Ta seznam pa še zdaleč ne vsebuje vsega, kar nam je na voljo za naravno obvladovanje diabetesa, zato ga vzemite kot spodbudo za nadaljnje raziskovanje pozabljenih moči narave. Toda nikar ne opustite jemanja zdravil proti diabetes, ne da bi se predtem posvetovali s svojim zdravnikom. 

Beri naprej >>>

Ni vsa ekološka kozmetika enako ekološka

dodano: 27.1.2017

novice dec/jan 2017 SZZČN

Verjetno tudi sami opažate da je na trgu čedalje več ekološke kozmetike, cene teh izdelkov pa se zelo razlikujejo. Oznaka, da gre za ekološki izdelek, je zagotovo dobrodošla, vendar ni edino merilo, na osnovi katerega je mogoče oceniti, kako kakovosten je kozmetični izdelek. 

Tudi ekološko kozmetiko je mogoče izdelovati na osnovi dokaj raztegljivih meril. Poskusi da bi certifikat Natrue spremljale transparentne zvezdice, je propadel. Tako ne veste, ali je izdelek, ki se ponaša z njim, »le naraven«, »komaj ekološki«, ali »resnično ekološki«. Med vsemi certifikati na področju kozmetike za najstrožja veljata Demeter in Soil Association.

Beri naprej >>>

Sladka nega

dodano: 27.1.2017

novice dec/jan 2017 SZZČN

Že odkar obstajata, sta sladkor in med znana tudi v kozmetični negi, le da so ju v zadnjih petdesetih letih izrinile »učinkovitejše« kemikalije. Hkrati z zavedanjem o težavah, ki jih te povzročajo v telesu, se počasi vračamo k izvirni kodi – sladki negi kože. 

Milo je postalo sopomenka za vse, kar uporabljamo za odstranjevanje umazanije. Pravo milo je nadvse preprost izdelek, ki vsebuje večji del maščobe in manjši del luga. Takega mila večina ljudi še nikoli ni uporabila. 

Beri naprej >>>

Naj se sladkamo manj mastno ali manj sladko?

dodano: 18.1.2017

Adriana Dolinar (novice dec/jan 2017 SZZČN)

V radostnih zimskih dneh se ob praznično pogrnjenih mizah, polnih dobrot, marsikdo ne zaveda, da z izbiro manj mastnih jedi ne skrbi ne za vitko linijo ne za zdravje. Resnica je kvečjemu nasprotna. Vas zanima, zakaj?

Beri naprej >>>

Različni odtenki sladkorja

dodano: 6.1.2017

Adriana Dolinar (novice dec/jan 2017 SZZČN)

Pred 2500 leti so se ljudje sladkali s figami, datlji in medom, to pa je bilo tudi vse, kar jim je bilo na voljo. Dandanes lahko izbiramo med številnimi sladili, njihovo poznavanje pa odloča o tem, ali se bomo sladkali zdravo ali ne. 

Beri naprej >>>

Sladka inteligenca narave!

dodano: 6.1.2017

Sanja Lončar (novice dec/jan 2017 SZZČN)

Naša slinavka v preteklosti ni imela težav z urejanjem sladkorja v krvi. Ljudje so zelo redko uživali živila z visokim glikemičnim indeksom. Bele moke skorajda niso uporabljali, belega sladkorja pa še pred sto leti večina prebivalstva sploh ni poznala. Za druge sladkorje in škrob, ki so jih ljudje zaužili s krompirjem, korenčkom, peso, medom … so odlično poskrbele začimbe. 

Od 50 začimb, kolikor smo jih opisali v knjigah Ščepec rešitve in Ščepec védenja, jih kar 27 pomaga urejati raven sladkorja v krvi. Še zanimivejše je, da različne začimbnice to počnejo na različne načine. Prav v tem se zrcalita ustvarjalnost in inteligenca narave, ki ne silita le v eno smer, temveč prepoznavata prednosti, ki jo prinašajo različni pristopi. 

Beri naprej >>>

Dobro jutro z dobro kavo

dodano: 3.1.2017

Ste v dilemi ali je kava škodljiva ali koristna? 

Oglejte si prispevek iz oddaje Za Zdravje in nasvete Sanje Lončar, kako pripraviti kavo, ki bo okusna in zdrava.

Beri naprej >>>

Zavarujmo tla – podpišimo evropsko državljansko pobudo za tla!

dodano: 6.12.2016

ITR

Inštitut za trajnostni razvoj na svetovni dan tal (5. december), poziva vse prebivalce Slovenije, ki jim je mar za tla in za prihodnost, katere temelj so, k podpisu nove evropske državljanske pobude za zavarovanje tal.

S svojimi dejanji vsako minuto ogrožamo tla, jih uničujemo, onesnažujemo, izkoriščamo, zastrupljamo, neustrezno ravnamo z njimi in jih siromašimo. Obenem pa v Evropi ne obstaja posebna zakonodaja za varovanje tal.

Beri naprej >>>

Improvizacija čustev in šivanje iz ostankov

dodano: 5.12.2016

30. novembra, je na Osnovni šoli Šentvid potekala delavnica Torba da te kap, na Osnovni šoli Vodice pa delavnica Kaj čutijo drevesa. Projekta je izvajalo društvo Planet Zemlja v okviru natečaja za trajnostno izobraževanje Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, kjer je doslej sodelovalo že prek 500 vzgojno-izobraževalnih zavodov iz vse Slovenije in tudi nekaj iz Italije.

Beri naprej >>>

Več muh na en mah

dodano: 21.11.2016

Adriana Dolinar (novembrske novice SZZČN 2016)

Številne ljudi pesti vse več različnih težav. Odpravljanje vsake od njih praviloma ustvari še dodatne. Prav zato je bolj modro premisliti, kaj jim je skupno in ali lahko več težav rešimo z eno potezo. Ker se vse začne na ravni celic, je tudi rešitve najbolje poiskati že na tej ravni. 

Bolezen ne pride, ampak si jo pridelamo!
Mnogim je težko sprejeti dejstvo, da nas bolezen ne napade, da to ni nekaj zunanjega, ampak da jo ustvarimo sami, z nekakovostnim življenjskim slogom.

Beri naprej >>>

Slabo spite?

dodano: 21.11.2016

novembrske novice SZZČN 2016

Niste edini. Ne mine predavanje ali delavnica, ne da bi nam ljudje poročali o tem, da se ponoči znojijo ali prebujajo brez razloga, da imajo lahen spanec, da so zjutraj utrujeni ali da se pogosto prebudijo z glavobolom. 

Razlogov za nespečnost je toliko, kolikor je ljudi. Bolj skrbi, da pesti tudi ljudi, ki v preteklosti niso imeli težav s spanjem. O tem smo pisali tudi v e-novicah in prosili bralce, naj nam zaupajo svoje izkušnje. Nabralo se je kar nekaj podobnih opisov težav. Obenem nam je uspelo zbrati tudi številne rešitve, do katerih so prišli tisti, ki so se srečali s tovrstnimi težavami in se resno lotili njihovega reševanja. 

Beri naprej >>>

Sanja Lončar v oddaji Klepet ob kavi

dodano: 18.11.2016

Jod proti radioaktivnem jodu

dodano: 7.11.2016

novembrske novice SZZČN 2016

Večino joda v našem telesu je najti v ščitnici. Če se v ščitnici veže radioaktivni jod, je naravni jod onemogočen, delovanje žleze pa moteno. Dolgoročno radioaktivni jod poveča možnost, da zbolimo za rakom ali za kako drugo boleznijo žleze ščitnice. Ker ščitnica s hormoni, ki jih izloča, uravnava mehanizme vseh telesnih celic, motnje v njenem delovanju prizadenejo vse telo. 

Beri naprej >>>

Kakšno vodo pijemo?

dodano: 7.11.2016

novembrske novice SZZČN 2016

Vsi se zavedamo, da brez vode ne gre, kljub temu pa smo na tem področju pogosto vse preveč nevedni in nepripravljeni. 

Voda ni več problematična samo po kemični plati. Z načinom kuhanja jo pogosto uničujemo tudi sami. Pogovarjali smo se z večjimi bioresonančnimi terapevti – zaupali so nam, da pri pacientih vse pogosteje ugotavljajo obremenitve z elektromagnetno deformirano vodo. Ko paciente povprašajo, kako kuhajo, ugotovijo, da uporabljajo mikrovalovne pečice, indukcijske štedilnike ali hitre grelnike. 

Prav v času, ko to pišemo, je na številnih lokacijah v Sloveniji v veljavi ukrep obveznega prekuhavanja vode. Se je kaj zgodilo s podtalnico – ali pa je prišlo kaj od zgoraj, tega ne vemo. Vemo le, da bi bila v primeru česar koli »izrednega« voda prva na udaru. 

Zato smo, tudi za potrebe priročnika o radiaciji, preverili, katere metode čiščenja vode so najboljše, če pride do izredne kontaminacije. 

Beri naprej >>>

Radiacija je najnevarnejša, če o njej nič ne veste!

dodano: 7.11.2016

novembrske novice SZZČN 2016

»O tem raje nič ne vem, kot da bi se zgrozil pred lastno nemočjo!«
»Tu se ne da nič pomagati – če bo počilo, bo konec sveta.«
»Že misel na kaj takega me navdaja z grozo. Samo molimo lahko, da se tistim zgoraj ne bo zmešalo.«
»Če samo pomislim na to, začnem drhteti.«

Se tudi vi počutite podobno, če samo pomislite, da smo nemara tik pred uporabo atomskega orožja ali kake teroristične grožnje kateri od 444 delujočih nukleark?  Smo res tako nemočni? Se res obeta konec sveta? Tudi nam slabe slutnje ne dajo miru, le da smo se z leti že navadili, da je strahu najbolje pogledati naravnost v oči … še vedno je izpuhtel. 

Lahko vam zaupamo, da po nekaj mesecev poglabljanja v vse razpoložljive vire informacij in izkušnje tistih, ki so to doživeli in preživeli, spimo bolje kot prej, čeprav je splošni položaj iz dneva v dan le še bolj napet. 

Beri naprej >>>

Kar hranimo, bo zmagalo

dodano: 2.11.2016

Sanja Lončar (novembrske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

Živimo v časih, ki so iz dneva v dan bolj negotovi. Že vremenske napovedi za več kot tri dni so nezanesljive, politične še toliko bolj.

Te novice boste brali, ko bodo ameriške volitve tik pred vrati, ruska flota bo že v Sredozemlju. Po Rusiji, Romuniji, Bolgariji in baltiških državah že nameščajo jedrske bojne glave. Begunci, migranti, povratniki iz vojn, plačanci … vse bolj pritiskajo na evropske meje. Svetovni voditelji so že zdavnaj pozabili na oliko, tudi dialogi v svetovnih organizacijah čedalje bolj spominjajo na pričkanje po tržnicah.

Bo vse skupaj le gledališka predstava za medije – ali bo v tej veliki partiji šaha nekdo izgubil živce in začel rušiti figure na deski?

Beri naprej >>>

Rok uporabe do ...

dodano: 16.10.2016

oktobrske novice SZZČN 2016

Kako bodo določili rok uporabe, je v današnjem času prepuščeno proizvajalcu in trgovcu. Rok uporabe oziroma priporočeni čas, v katerem naj bi izdelek porabili, je določen kot čas, v katerem je živilo varno za uživanje. 

POZOR! Nihče ne zagotavlja, da je v tem času živilo enako hranilno kot takrat, ko je bilo sveže. Takšno zagotovilo obstaja le pri registriranih zdravilih, ki morajo v procesu registracije dokazati, da bo njihova učinkovitost zadostna tudi na zadnji dan predvidenega roka uporabe. 

Za živila in prehranska dopolnila rok uporabe pomeni le čas, do katerega se ne bo zgodilo nič hudega, če jih zaužijemo. Pri prehranskih dopolnilih naj bi proizvajalci sicer upoštevali tudi ocenjeni čas, v katerem so učinkovine aktivne, vendar preverjanje učinkovitosti pri teh izdelkih ni zapovedano. 

Beri naprej >>>

Aloja – za obnavljanje življenjskih moči

dodano: 16.10.2016

oktobrske novice SZZČN 2016

Ni pomembno koliko je receptura stara, pomembno je ali nam lahko pomaga.  

Beri naprej >>>

Kaj je najboljše: mrtev zob, mostiček ali implantat?

dodano: 14.10.2016

oktobrske novice SZZČN 2016

Vemo, da bi najraje prebrali kratek odgovor. Pa ne bo šlo. Vsaka izmed treh rešitev je lahko dobra ali slaba. Odvisno je predvsem od situacije v vaših ustih.

Naši zobje so del naše minljivosti. Biološko gledano, naj bi trajali vsaj toliko časa kot mi. V praksi pa mnogi »preživimo« svoje zobe. Sploh v zadnjem stoletju k temu prispevajo vse več nezdrave hrane, mnoga zdravila, padec splošne imunosti in uničenje črevesne flore. Tudi na stres mnogi reagirajo s pospešenim škrtanjem z zobmi, zaradi česar se ti obrabljajo veliko hitreje, kot je bilo v načrtih stvarstva. 

Ko pride tako daleč, da je zobni kanal že vnet, je to rdeča lučka, ki kaže na to, da nekaj že dlje časa počnemo narobe. 

Beri naprej >>>

Ali ste vedeli, da rdeča pesa pomlajuje?

dodano: 14.10.2016

oktobrske novice SZZČN 2016

Rdeča pesa deluje splošno pomlajevalno in poživljajoče zaradi kombinacije silicija in folne kisline (vitamina B8). Zaradi obilja silicija, ki ga telo v polni meri izkoristi le iz rastlin (ne pa tudi iz mesa), z uživanjem rdeče pese telesu pomagamo krepiti in obnavljati vezna tkiva, ožilje in kožo (pomlajevalni učinek). Folna kislina, ki je je v rdeči pesi veliko, je pomembna za tvorbo krvi, rast celic ter za nastajanje hormonov, ki poskrbijo za naše notranje zadovoljstvo in občutke sreče. Poleg tega rdeča pesa zaradi obilja kalija pospešuje odvajanje vode iz telesa in deluje razstrupljevalno. 

Iz knjige Polone Kovič Alternativna kuhinja 2, v kateri lahko preberete še veliko zanimivega o sadju, zelenjavi, oreščkih in samoniklih rastlinah.

Vse je minljivo ... Naša civilizacija tudi!

dodano: 12.10.2016

Sanja Lončar (oktobrske novice SZZČN 2016)

Vsak izmed vas, ki se mu je dalo vložiti nekaj ur v branje knjig ali prebiranje spletnih prispevkov na temo naše zamolčane zgodovine, ve, da nismo ne prva ne najbolj razvita civilizacija, ki je hodila po naši Zemlji. 

Mnogi pred nami so že bili prepričani v svojo nezmotljivost, moč in neuničljivost. Mi pa danes ne vemo, ne kdo so bili ne kaj je bila usodna napaka, ki so jo storili ... Preprosto jih ni več. 

Beri naprej >>>

Kaj pa, če ...

dodano: 12.10.2016

oktobrske novice SZZČN 2016

V projektu Skupaj za zdravje človeka in narave se že leta ukvarjamo s tem, da bi bili čim bolj samooskrbni.  

Že od katastrofe v Fukušimi nam radioaktivna sevanja ne dajo miru, zlasti ob dejstvu, da Fukušima še do danes ni sanirana, kar le dokazuje, da znanost, ki je tako prepričljiva, ko zagovarja nove tehnologije, ponikne takrat, ko bi morala sanirati posledice lastnih napak. 

Dejstvo je, da svet postaja vse bolj nevaren in nezdrav kraj. Hkrati je dejstvo, da bomo, če/ko se kaj zgodi, verjetno prepuščeni sami sebi. 

Beri naprej >>>

Nad staranje in bolezni s postom (sokovi)

dodano: 12.10.2016

Besedilo iz knjige Ljudski zdravnik je priredila Adriana Dolinar (oktobrske novice SZZČN 2016)

Prehitro staranje si sodobni človek lahko pridela tudi z uživanjem konvencionalne »prazne« hrane. Ob pomanjkanju vitalnih snovi se telo ne more sproti obnavljati, zato iz dneva v dan izgublja vitalnost. Ker smo ob taki hrani »lačni« mineralov, vitaminov, antioksidantov ..., pa posledično tudi čezmerno jemo. Znano je, da oboje lahko vodi ne le v izgubo vitalnosti, ampak tudi v debelost, diabetes, revmo, srčno-žilna obolenja in druge težave sodobnega človeka. Vse to je švicarski naturopat Alfred Vogel vedel že davno, zato je vsakomur svetoval uživanje kar najbolj kakovostne hrane, ob tem pa še kakšen dan, dva ali več posta z naravnimi sokovi. Pa poglejmo, kaj je na to temo zapisal.

Beri naprej >>>

Kdor si želi kakovost, jo mora sam ustvariti

dodano: 9.9.2016

Eberhard Gross, Weleda (novice avgust/september SZZČN 2016)

Že od leta 1921 je Weledin cilj ohranjati, izboljševati in vračati zdravje ljudem. Visoki kakovostni standardi in skrbna uporaba naravnih virov gredo z roko v roki.

Weleda za svoje kozmetične izdelke in zdravila uporablja približno tisoč surovin. Več kot dvesto zdravilnih rastlin pridelujemo in predelujemo sami, na svojih biodinamičnih vrtovih. Drugo dobimo pri velikih in majhnih kmetijah, združenjih in projektih po vsem svetu. Zavedamo se, da sta izvor in predelava surovin ključna za biološko raznolikost. Zgolj neokrnjeni naravni ekosistemi lahko zagotavljajo dovolj kakovostno prst in ustrezne razmere za rast naših rastlin. 

Čeprav so se nekatere metode sčasoma spremenile, smo bili vedno zvesti sebi ter svojim ustanoviteljem in vrednotam. Že od ustanovitve smo zvesti tudi istim družbenim, okoljskim in ekonomskim načelom. Resnično verjamemo, da lahko ta stalnost prispeva k pozitivni spremembi v svetu.

Beri naprej >>>

Sodobne bolezni so bolezni poškodovanega imunskega sistema

dodano: 8.9.2016

Dr. Friedrich P. Graf

Dr. Friedrich P. Graf prihaja iz zdravniške družine. Je mož in oče treh otrok. V Nemčiji ima ordinacijo s koncesijo od leta 1983. Sprva je bil splošni zdravnik, nato pa je skrbel za nosečnice in 15 let vodil porode na domu. Kot ginekolog se že od vsega začetka ukvarja tudi s homeopatijo. 

Beri naprej >>>

Hofer – zgled ekološke in poštene ponudbe

dodano: 7.9.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

Praviloma slišimo zgodbe o tem, da trgovci v želji, da bi dobili več izdelkov in dosegli nižje cene, silijo k zniževanju standardov ekoloških izdelkov. 

Prav zato je toliko večje presenečenje, da v podjetju Hofer, ki je pozicionirano kot diskontna trgovina, na področju ekoloških izdelkov svojim dobaviteljem postavljajo celo dodatne kriterije. Poleg standardnih ekoloških certifikatov zahtevajo, da vsak ekološko pridelani izdelek na njihovih policah pregleda še avstrijsko podjetje LebensmittelFairSicherung.

Beri naprej >>>

Ko gre za zdravje

dodano: 7.9.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

V telesu se je prižgala rdeča lučka in želite si poiskati naravno pomoč. Stopite v lekarno ali specializirano trgovino ... in tam na polici čaka vsaj dvajset vrst tega, kar iščete. Kako vedeti, kaj se skriva za ovojnino? Kako izbrati kakovosten izdelek, ki bo zares pomagal odpraviti težavo?

Izdelkov je iz dneva v dan več. V medijih berete, da vam bo do zdravja pomagalo superživilo, ki mu še imena ne znate izgovoriti. Na spletu prebirate »pričevanja uporabnikov«, na osnovi katerih bi človek menil, da ti čudežni izdelki domala obujajo od mrtvih. Prijateljica, ki je vključena v prodajo izdelkov od vrat do vrat, vas prepričuje, da so prav izdelki, ki jih uporablja ona, najboljše, kar lahko dobite. Zdravnik, ki ne pozna ničesar od tega, vas opozarja, da ima preverjene učinke le sintezno zdravilo, farmacevtka v lekarni pa vam ponuja galenski izdelek …

Beri naprej >>>

Zaščita vode postaja stvarnost

dodano: 5.9.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

V torek, 12. julija 2016, so poslanke in poslanci sprejeli sklep o začetku vpisa zaščite pitne vode in vodnih virov v Ustavo RS. Od 85 navzočih poslancev jih je 65 glasovalo za, proti ni bil nihče.

Poslanci so s 66 glasovi za sprejeli tudi stališče Ustavne komisije Državnega zbora, ki kaže smer spremembe Ustave RS in v katerem so upoštevane tudi zahteve državljanske pobude Civilne iniciative Za Slovenijo in svobodo, ki jo je podpisalo več kot 56 tisoč varuhov vode.

S spremembo Ustave RS bomo dosegli znatno višjo zaščito podzemnih in nadzemnih voda pred morebitnimi poskusi lastninjenja, kot je veljala do zdaj. Poleg tega je predlagano, da ima vsakdo pravico do varne pitne vode; da so naravni vodni viri prednostno in trajnostno namenjeni oskrbi prebivalstva, ki ima prednost pred gospodarskim izkoriščanjem pitne vode; da je treba podzemne vode upravljati trajnostno, da bodo tudi naši zanamci imeli zadostne količine kakovostne pitne vode; in da vodooskrba prebivalstva ne more biti tržna dejavnost, pitna voda pa ne more biti tržno blago.

Do dokončne spremembe Ustave RS naj bi prišlo jeseni.

Beri naprej >>>

Nekaj več …

dodano: 5.9.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

Ljudje, ki spoštujemo okolje, pridelovalce in lastno zdravje, navadno pričakujemo veliko več kot zgolj poceni ekološka živila in druge izdeke za bolj zdravo življenje. 
Majhne trgovine se nenehno srečujejo z veliko težavo: kako ostati konkurenčne, če pa trgovine večjih trgovskih verig ponujajo vse večjo izbiro ekoloških izdelkov, ki jih zaradi večjega obsega poslovanja, cenejše logistike in neredko tudi zniževanja meril ponujajo po veliko dostopnejših cenah.

Ves čas je opaziti odpiranje majhnih ekoloških trgovin, vendar marsikatera ne najde načina, kako bi tudi dolgoročno preživela. Mnogi, ki so zaprli svojo trgovino, so nam povedali, da izdelkov niso mogli prodajati po konkurenčnih cenah ali pa v njihovem okolju preprosto ni bilo dovolj kupcev, ki bi se zanimali za tovrstne izdelke. Pogosto slišimo, da je za vse kriv padec kupne moči … Toda ali je to v resnici odločilno? Za vogalom trgovine, ki so jo nedavno zaprli, pogosto zraste nova, ki deluje uspešno. 

Prav zato smo lastnike delujočih trgovin povprašali, kaj je po njihovem mnenju najbolj odločilno za uspeh majhnih ekoloških trgovin. Skoraj vseh trideset vprašanih se strinja, da se vse začne pri viziji ter lastnih kvalitetah – vztrajnosti in kredibilnosti človeka, ki se odloči za tovrsten posel.

Beri naprej >>>

Šolski ekovrtovi: od zamisli do gibanja

dodano: 31.8.2016

Dr. Anamarija Slabe, Inštitut za trajnostni razvoj (novice avgust/september SZZČN 2016)

Leta 2010 je bil šolski ali vrtčevski vrt v Sloveniji velika redkost; to ni bil splošno znan pojem in tudi ni veljal za tako zaželeno dejavnost kot danes. 

Zdaj, šest let pozneje, že vsi vedo za šolske (ekološke) vrtove, šole in vrtci so nanje ponosni, vsako leto se zanje opogumijo nove ustanove … Sprožili smo pravo gibanje! 

Beri naprej >>>

Iz dobrih korenin veliko zraste ...

dodano: 31.8.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

Andrejka Cerkvenik je svoje spoštovanje do družinskih korenin odločila uresničiti v viziji obnove domačije Belajevih, ki je danes zeliščno-etnološka domačija, vredna ogleda. 
Kdor bi si mislil, da je svoja vrata odprla pred točno tremi leti – septembra 2013. 
Doslej se je tam zvrstilo na stotine dogodkov, ogledov zeliščnega vrta, degustacij lokalnih izdelkov, pripravljenih s hišnimi začimbami, zeliščne ekskurzije … letos pa že prirejajo tretji praznik kraškega šetraja. 

Beri naprej >>>

Novi izdelki za nove čase

dodano: 31.8.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

Večina podjetnikov se loteva predvsem iskanja in prodaje ekološko nespornih izdelkov. Nekateri pa so se odločili svoje znanje, moči in energijo usmeriti v ustvarjanje izdelkov, ki jih pri nas še nismo poznali. 

Ker vemo za (ne)podpiranje malega gospodarstva, plačilno (ne)disciplino, bančni krč, drag denar in splošno pomanjkanje kakovostnih ljudi, smo tiste, ki so se pogumno podali na to pot, vprašali, kakšno je bilo videti njihovo potovanje od vizije do resničnosti.
Večino izkušenj bi najlaže strnili s kitajskim pregovorom: tudi pot, dolga tisoč kilometrov, se začne s prvim korakom.

Beri naprej >>>

Dolga pot do najbližjih pridelovalcev

dodano: 27.8.2016

Sanja Lončar (novice avgust/september SZZČN 2016)

Na vsakem koraku slišimo govorjenje o pomenu lokalnega, domačega. Potrošniki si želijo več domačih ekoloških živil in izdelkov, trgovci pa si pulijo lase, kje in kako priti do njih. 

Beri naprej >>>

Ekološka ponudba je večja kot včasih – ali je tudi boljša?

dodano: 25.8.2016

novice avgust/september SZZČN 2016

V Sloveniji so prve ekološke trgovine odpirale svoja vrata že pred dvajsetimi leti (Jablana, Kalček, Ajda, Živa center …). Takrat še ni bilo evropske prostocarinske cone, zato sta je bil za njihovo uvažanje in urejanje papirjev potreben velik napor. 

Si predstavljate carinike pred dvajsetimi leti, ki so jim nadobudni uvozniki poskušali razložiti kaj je sojina omaka, tempeh, agar … Ker je bilo vse neznano tudi sumljivo, sploh če je bilo v obliki belega prahu, so stroške uvoza bremenili tudi stroški testiranja, certificiranja, vzorčenja … Če bi se takrat ukvarjali s seštevanjem in preračunavanjem donosnosti, bi številni odnehali. K sreči so ti ljudje premogli entuziazem, ki je bil takrat glavna gonilna sila poslovanja, vodilni ljudje prvih trgovin pa so bili predvsem srečni, da lahko sebi in svojim prijateljem zagotovijo živila, ki so jih želeli uživati tudi sami. 
Pred kakimi desetimi leti so v igro vstopili tudi veliki igralci. Vlagatelji in korporacije so začeli iskati dobičke tudi v tej niši. Veliki trgovci so na svoje police uvajali ekološke izdelke. Kot pravi Marjan Korez, so takrat številni pionirji ekološke proizvodnje prodali svoje tovarne novim vlagateljem. Nekateri so to storili, ker niso imeli druge izbire, drugi so verjeli, da bodo tako svoje izdelke naredili še boljše in široko dostopne. Hiter razvoj je zahteval hitro sprejemanje novih kadrov, ki pa so prihajali iz prav nič ekoloških korporacij in prinašali prav nič ekološko korporativno logiko. 

Beri naprej >>>

Kolagen in koža

dodano: 6.8.2016

Adriana Dolinar (novice junij/julij SZZČN 2016)

Lepilo, ki povezuje prav vse v našem telesu, je kolagen. Brez njega bi dobesedno razpadli. Poleg številnih drugih nalog, ki jih opravlja, je nujen tudi za čvrstost in mladostnost kože.

Kolagen je beljakovina, sestavljena iz aminokislin prolin, glicin, glutamin in arginin. Vsebujejo ga npr. živalske kosti, meso in vezivno tkivo, zato je kurja kostna juha dober vir kolagena oziroma želatine, ki nastane z njegovim razpadom. 

Beri naprej >>>

Ko narava ugrizne

dodano: 6.8.2016

Sanja Lončar (novice junij/julij SZZČN 2016)

Izgubljenega stika z naravo ne boste obnovili s tem, da se začnete dotikati kar vsega po vrsti. Zato pozor: tudi nekatere rastline grizejo!

V zadnjem času je veliko govora o blagodejnosti stika z naravo. Če želimo zemeljski energiji dovoliti, da deluje na nas, je zagotovo dobro, če čim več hodimo bosi ter se z rokami dotikamo tal, rastlin, dreves … Seveda ni vse, česar se lahko dotaknemo, samodejno blagodejno, zato je treba vedeti, kdaj neposreden stik prinaša nevarnosti.

Beri naprej >>>

Ali imajo dojenčki kožo?

dodano: 4.8.2016

Sabina Topolovec (novice junij/julij SZZČN 2016)

To vprašanje zveni neumno le, dokler ne poznamo odgovora nanj. 

Ob rojstvu je dojenčkova koža še zelo odprta: če z njega ne bi sprali porodne sluzi, bi jo koža že kmalu vsrkala. Dojenčkova koža ima sicer enako število plasti kot koža odraslih, ki pa so občutno tanjše. V povprečju je kar petkrat tanjša od kože odraslega človeka.

Otroška koža ostane odprta približno leto dni – v tem času skoznjo prehaja vse, česar se otrok dotakne. Vsak strup ali kaka druga snov pa v tako majhnem telesu deluje veliko močneje kot pri odrasli osebi, zato lahko celice, v katerih pride do poškodbe zapisa, napako začnejo razmnoževati. 

Beri naprej >>>

Bo vaša koža prebavila vaša oblačila?

dodano: 4.8.2016

Sandra Klemenc (novice junij/julij SZZČN 2016)

Sintetična vlakna so najbolj priljubljena vlakna na svetu. Kar 65 odstotkov svetovne proizvodnje vlaken predstavljajo sintetična, samo 35 odstotkov pa naravna vlakna. 
Med sintetičnimi vlakni ima največji delež poliester (70 odstotkov). Obstaja več vrst poliestra, vendar je v tekstilni industriji najbolj razširjen polietilen tereftalat (PET), saj gre za izredno poceni material. 

Beri naprej >>>

Spregledani vzroki kožnih bolezni

dodano: 2.8.2016

Valerija Križnik (novice junij/julij 2016 SZZČN)

Stanje kože pogosto povezujemo s tistim, kar se dogaja na njej. Toda če želimo odpraviti težave, moramo njihove vzroke pogosto iskati pod njo. 

Kemikalije iz okolja in strupi, ki jih izločajo patogeni organizmi, obremenjujejo telo vse številnejših ljudi. Naravni razstrupljevalni mehanizmi jih preprosto ne utegnejo sproti odpravljati, zaradi česar obremenjujejo jetra. Posledično telo išče rezervne kanale razstrupljanja in pri tem številne strupe preusmerja v kožo. Koža je torej tudi ogledalo porušene črevesne flore ter preobremenjenih jeter in ledvic. Neodvisna raziskovalka in naturopatinja, dr. Hulda Clark, v svojih knjigah razkriva vzroke in rešitve za tovrstne težave. 

Beri naprej >>>

Pet laži o soncu

dodano: 2.8.2016

novice junij/julij 2016 SZZČN

Hkrati s prvimi toplimi dnevi se navadno začne tudi kampanja ustvarjanja strahu pred sončnimi žarki. Najpogosteje boste slišali naslednje argumente v podporo izogibanju soncu: 

Beri naprej >>>

Štirje nasveti Alfreda Vogla za nego kože

dodano: 2.8.2016

priredila Adriana Dolinar (novice junij/julij 2016 SZZČN)

Ljudje se večinoma ne zavedajo, da je koža enako pomemben organ, kot so želodec, ledvice, črevo in jetra. Kadar koža ne opravlja več svojih funkcij, utegne človek že v nekaj urah umreti, torej veliko prej, kot če bi mu denimo odstranili želodec in vse črevo. Zato je treba za kožo skrbeti in jo čim bolj naravno negovati, saj bo le tako telesu pomagala učinkovito izločati toksine ter vsrkavala koristne snovi iz krem, gelov, kopeli ... 

Beri naprej >>>

Vabljeni v našo družbo!

dodano: 13.7.2016

Predsednica DŠZ: Zdenka Katkič

Brezposelni ste, nezadovoljni, stigmatizirani ... Nimate več upanja, niti volje do življenja, cilji so vam nedosegljivi ... Ste mladi ali v zrelih letih? Imate veliko teoretičnih znanj, izkušenj pa nimate. Mogoče pa imate veliko izkušenj in znanj, pa se vam je življenje sesulo?


In kako iz te skoraj nemogoče situacije? Nekje je potrebno začeti. Vsak trenutek je lahko nov začetek! - pravimo v Društvu Šola zdravja.

Beri naprej >>>

Izkoristite svoja druga usta

dodano: 27.6.2016

Adriana Dolinar (novice junij/julij SZZČN 2016)

Koža je bližnjica, po kateri v telo pride veliko tega, kar bi sicer vanj prišlo po daljši poti, torej prek prebavil. 

Dandanes medicina uporablja hormonske, protibolečinske, nikotinske in druge obliže, ki omogočajo, da aktivne snovi skozi kožo neposredno prehajajo v telo. Če lahko tako natančno odmerjajo odmerke najrazličnejših zdravil, čemu torej ne bi telesu pomagali tudi do snovi, ki jih potrebuje za ohranjanje zdravja ali celo odpravljanje bolezni. Poglejmo nekaj načinov, kako prek kože po naravni poti doseči zdravilno delovanje.

Beri naprej >>>

Kakšna je varnost na naših mejah?

dodano: 13.6.2016

Sanja Lončar (novice junij/julij SZZČN 2016)

Koža naj bi bila naravna meja, na kateri naj bi imunski sistem preprečeval vdor patogenih organizmov. Težava je v tem, da je naša meja vse bolj podobna »šengenski«. Na njej je čedalje več ilegalnih prehodov, skozi katere prodirajo snovi, ki nam utegnejo zagreniti življenje. 

Bodeče žice v večji meri služijo temu, da zasužnjijo tiste znotraj njih, kot da bi preprečevale vstop tistim na drugi strani. Podobno ravna človek, ki verjame, da bo svojo kožo obvaroval s čedalje večjimi odmerki nafte. (Če morda sodite med tistih nekaj odstotkov ljudi, ki tega še ne vedo: večino sodobnih tkanin, s katerimi »ščitimo« svoje telo, pa tudi številne snovi v kozmetičnih sredstvih pridobivajo iz naftnih derivatov, ki onemogočajo naravne zaščitne funkcije kože.) 

Beri naprej >>>

Razstrupljanje prek kože

dodano: 13.6.2016

Adriana Dolinar (novice junij/julij SZZČN 2016)

Slaba novica: skozi kožo v naše telo vstopi veliko strupov. Dobra novica: skozi kožo gredo lahko tudi ven!

Številni naturopati vedo, da je lahko koža v veliko pomoč pri razstrupljanju telesa. Prečiščevalne kopeli, obkladki, savnanje … vse to so sestavni deli številnih naravnih oblik zdravljenja. Z njimi zelo razbremenimo notranje poti razstrupljanja, ki so v primeru različnih obolenj zelo obremenjene. Oglejmo si nekaj oblik čiščenja telesa prek kože.

Beri naprej >>>

Ponudba za brezplačno (so)bivanje

dodano: 9.6.2016

Brezplačno sobivanje v hiši na podeželju 15km J od Celja za žensko ali mlajši (<50) par, v zameno za sodelovanje pri vseh opravilih v in ob hiši. Zainteresirani bi morali imeti veliko željo živeti v naravnem okolju, da si z lastnico samooskrbno urejati vsakodnevno življenje na način, da se vsem zviša kvaliteta življenja. Ponudba velja za poštene, čiste, odkrite drug do drugega in pripravljene na sodelovanje. Skupaj se dela in živi na način, da se ohranja in vzdržuje kvaliteta zemlje, vseh živih bitij in vsega življenjskega prostora na tej lokaciji. 

Večina od 2ha zemlje je namenjena za pašo za 4 ali 5 ovc, pri hiši sta dva psa in nekaj kur. Na pašnikih so tudi visokodebelna drevesa in malo brajde. Na gredah vrta pa se pridela toliko zelenjave, kolikor smo pridni in sposobni. 
Lokacija ni v strnjenem naselju, v bližini ni nobene industrije ali velikih cest, torej je veliko miru in čiste narave. 

Kdor misli, da bi rad živel v sobivanju v miru in zelenju in da ima čut za delo z rastlinami in živalmi naj piše na nbezgovsek@gmail.com ali pokliče na 03 5733317, da vzpostavi kontakt.

Spremenite svoje dojemanje možnega in spremenili boste življenje

dodano: 2.6.2016

Naša največja moč leži v nas samih. Dobesedno. 
Trenutno spi v spominu naših celic, v naši splošni pozabi vsega, kar smo skozi generacije že spoznali. 

Ste se kdaj vprašali, zakaj so s takšno vnemo iztrebljali (in še vedno iztrebljajo) Indijance, Maje, Aborigine, Nube? Čemu so bila ta miroljubna ljudstva nevarna mogočni zahodni civilizaciji? Zakaj vsakdo, ki pride na oblast, najprej na novo napiše zgodovino? 
Tisti, ki to počnejo, dobro vedo, kje se skriva največja moč – ni je v ložah, elitnih skupinah, v denarju in sodobnem orožju. Obstaja moč, ki je še večja, moč vizije – moč koncepta. Tega pa določata naš spomin in razumevanje izkušenj, ki so ju naši predniki še dobili. Če nimamo zgodovinskega spomina in če ne vemo, kaj vse se je že zgodilo, verjamemo, da je to, kar nam ponujajo, tudi edino možno. 

Beri naprej >>>

Prvi korak je uspešno za nami

dodano: 2.6.2016

No, počasi se premika in ker vsa Slovenija to spremlja, tudi večino politikov vsaj začasno srečuje pamet. ZDAJ GREMO PA NAPREJ. Najprej bomo pritiskali še na glasovalce, da to pamet vsaj do vpisa v Ustavo zadržijo in da jim spomin na te prebliske zdrave logike tudi ostane za kake druge priložnosti. Potem se začne pa budno spremljanje in morda sugeriranje primernih zakonov, ki bodo sledili določilom Ustave in jih še v praksi utrdili. 

Vsa čast prebujeni Sloveniji. Tak odnos nam vsem daje vero, da imamo se možnosti, obstati kot narod in da se našim prednikom ne bo potrebno obračati v grobu zaradi nas, potomcem pa ne postati sužnji! :-)-- 
Povezave naše CI Za Slovenijo in svobodoNosečnost, dojenje in konoplja

dodano: 27.5.2016

Marijanca Bahar (majske novice SZZČN 2016)

Čas nosečnosti in dojenja je prav posebno, posvečeno obdobje v življenju ženske. Takrat je telo na vrhuncu moči in vitalnosti, poleg tega naj bi se vsaka ženska, ki pričakuje, počutila čudovita, zdrava in popolnoma sprejeta. Toda včasih pride tudi do drugačnih občutkov. 

Kako pa se povezujeta nosečnost in konoplja (pri tem imamo v mislih industrijsko konopljo)?

Beri naprej >>>

Kako že v nosečnosti izboljšati otrokov IQ?

dodano: 27.5.2016

Adriana Dolinar (majske novice SZZČN 2016)

Svetovna zdravstvena organizacija je ocenila, da se je inteligenčni količnik (IQ) svetovnega prebivalstva v zadnjih petnajstih letih znižal za 10 do 15 odstotkov. Kako ukrepati?

Osem razlogov za težave z zanositvijo

dodano: 25.5.2016

Adriana Dolinar (majske novice SZZČN 2016)

Včasih so bile težave z zanositvijo redka izjema. Dandanes je to domala reden pojav. Bo zanositev po naravni poti že kmalu čudež?

Pri težavah s spočetjem velja pomisliti na naslednje možne vzroke za neplodnost, ki jih v svoji praksi najpogosteje opaža Dietrich Klinghardt, zdravnik, ki je že številnim parom pomagal do spočetja. 

Beri naprej >>>

Začinjena nosečnost

dodano: 25.5.2016

Sabina Topolovec (majske novice SZZČN 2016)

Uporaba začimb v nosečnosti je za marsikoga domala tabu, največkrat zaradi nezadostnega poznavanja te tematike. Drži, da v tem obdobju z njimi nikakor ne gre pretiravati, v običajnih količinah pa si je mogoče od večine obetati samo koristi.

Da se je treba v nosečnosti v največji možni meri izogibati strupom, ki v telo prihajajo s hrano, kozmetiko in čistili, slišimo le redko, kar se zdi nenavadno, sploh če pomislimo na tako zelo pogosta svarila pred uporabo začimb. So začimbe v resnici tak bavbav – ali pa si lahko od marsikatere obetamo le koristi? 

Beri naprej >>>

Natečaj za ocenjevanje najbolj inovativnih oblačil iz naravnih materialov

dodano: 14.5.2016

NATEČAJ EKOCI »GREEN DESIGN« - POVABILO K SODELOVANJU 

EKOCI  -  Eko civilna iniciativa in Pomurski sejem skupaj s partnerji organizirajo javni natečaj  Ekoci  »Green Design« za izdelavo najbolj inovativnih oblačil  iz industrijske konoplje, lanu in volne ter ostalih naravnih vlaken.

Organizatorji želijo z natečajem obuditi znanja naših prednikov in sedanjo generacijo modnih ustvarjalcev  vzpodbuditi k ponovni oživitvi slovenske tekstilne tradicije z inovativnimi, modernimi oblačili iz trajnostno pridelanih materialov. Istočasno želijo navdušiti potencialne pridelovalce ekoloških surovin, kot so: eko industrijska konoplja, eko lan in volna k večji pridelavi, kar bi zagotavljalo surovinsko osnovo za slovensko nitko. Da je poreklo surovin in način pridelave in predelave pomemben dejavnik, se zaveda čedalje več ljudi, saj se v praksi na globalnih trgih uporablja veliko spornih tehnologij in nepoštenega dela. 

Beri naprej >>>

Najlažja pot do več energije in zdravja

dodano: 14.5.2016

Posnela: Mirjana Brelih

Ljudje sami se moramo opolnomočiti in dojeti, da so najboljše stvari brezplačne, pravi Sanja Lončar. Smo energijska bitja in zelo je pomembno skozi kaj dobimo energijo.

Hrana, ki jo kupujemo v supermarketih je obdelana s pesticidi, novimi tveganimi tehnologijami, je gensko kontaminirana in obsevana. Vprašati se moramo ali uživamo hranila ali zgolj mašila? Zakon pa seveda ne določa, da bi bilo to navedeno na embalaži. Škoda časa za ugotavljanje kaj smo kupili, pravi Sanja Lončar, rajši si hrano pridelajmo sami. Energija zemlje je mogočna, ima toliko negativnih ionov, da je najmočnejši antioksidant, ki ga lahko zaužijemo. Zato je za direkten stik z zemljo še kako pomemben za naše zdravje in dobro počutje. Več na: http://za-misli.si/subkultura/2897-najlazja-pot-do-vec-energije-in-zdravja

Se odločate za otroka? Najprej opravite s toksini …

dodano: 9.5.2016

Adriana Dolinar (majske novice SZZČN 2016)

Številnim mladim staršem je žal, da se niso bolj posvetili pripravi na spočetje. S tem bi se namreč lahko izognili številnim težavam med nosečnostjo, otroku pa zagotovili trdnejše zdravje vse od spočetja naprej.

Naj otrok ne bo koš za smeti
Vsaka ženska bi morala še pred odločitvijo za spočetje opraviti s telesnimi strupi. Kar tretjina vseh toksinov, ki jih ima ženska v telesu, namreč preide na otroka že med nosečnostjo in tudi pozneje, v času dojenja. 

Zakon narave ne deluje v korist razvijajočemu se otroku. To pomeni, da je plod dobesedno koš za smeti za vse strupe, ki so se v materinem telesu nakopičili še pred spočetjem, pa tudi med nosečnostjo in v času dojenja. Če je le možno, si torej vzemite čas in preverite, kako je s toksini v vašem telesu, in jih še pred spočetjem čim več odstranite. Naj vas vodi zavedanje, da je koncentracija toksinov v času nosečnosti in dojenja v telesu ploda oziroma dojenčka veliko večja kot pri vas.

Beri naprej >>>

Naložba v zdravje?

dodano: 9.5.2016

Sanja Lončar (majske novice SZZČN 2016)

Nekateri vam svetujejo, da za otrokovo zdravje poskrbite tako, da shranite njegove matične celice. Drugi vam govorijo, da mu odprete hranilno knjižico. Mi vam priporočamo, da poskrbite, da matičnih celic in prihrankov za zdravljenje sploh ne bo potreboval.
 
Samooskrba pomeni veliko več kot samo poln želodček. Verjetno ste z branjem te številke naših novic doumeli, kako zelo je kakovost naše prehrane povezana z zdravjem, s počutjem in celo z intelektualnimi sposobnostmi. Ne le naših, pač pa tudi še nerojenih otrok!

Beri naprej >>>

Neverjetno, vendar resnično! Sebe in svoje otroke bomo še naprej zastrupljali z nevarnimi zatiralci

dodano: 3.5.2016

Evropski parlament je nedavno odobril nadaljnjo prosto uporabo človeku (in okolju) nevarnega pesticida glifosata (EU parliament votes to re-approve glyphosate despite »concerns about carcinogenicity«, tudi na spletnem naslovu: https://www.rt.com). 

Glifosat je zelo toksičen tako za ljudi kot za živali in okolje. Vsebuje ga herbicid, ki je v kmetijstvu zelo razširjen. Argenita vse od začetka uporabe tega strupa poroča o resnih zdravstvenih težavah prebivalstva. Na območjih, na katerih uporabljajo ta herbicid, prebivalstvo pogosteje oboleva za rakom, pogostejše so tudi motnje v razvoju otrok. Otroci nosečnic, ki so bile izpostavljene glifosatu, pogosteje utrpijo motnje v razvoju živčevja in razvoju lobanjsko obraznega območja.

Beri naprej >>>

Vrnitev majhnih trgovin

dodano: 8.9.2015

Ekovodič - novice avgust/september SZZČN 2015

Na začetku 21. stoletja je bila Slovenija nosilka rekorda po površini prodajnih površin na prebivalca. Celo najmanjša mesta so imela po več nakupovalnih središč, v pičlih dvajsetih letih pa smo zaradi njih pozidali najboljše obdelovalne površine.

Čeprav je ponudba daleč presegala dejanske potrebe, so trgovci vztrajali v želji, da bi nasprotnik odnehal prvi, zaradi česar so bili številni izdelki v Sloveniji precej dražji kot v sosednih državah, plačilna nedisciplina trgovcev pa je vse bolj ogrožala dobavitelje. 
Šele leta 2020 so se začele površine, namenjene nakupovalnim središčem, občutno krčiti. Temu je botrovala skoraj desetletje trajajoča kriza, ki je na eni strani dodobra izčrpala kupno moč prebivalstva, na drugi pa je čedalje več ljudi spoznavalo, da izobilje in nakupovanje nista sopomenki, umetno ustvarjene potrebe pa so pritegovale vse manj kupcev. 

Beri naprej >>>

Kmet – direkt

dodano: 8.9.2015

Ekovodič - novice avgust/september SZZČN 2015

Leta 2035 je v različne oblike neposrednega nakupovanja pri pridelovalcih vključenih več kot 150 tisoč slovenskih gospodinjstev, 60 odstotkov vrtcev in več kot 2700 podjetij. Pred dvajsetimi leti bi se to seveda zdele sanjske številke, ki bi jih celo najbolj zagreti ocenili kot nerealne. 

Takrat so raznovrstni projekti šele orali ledino in iskali načine, kako skrajšati oskrbovalno verigo ter neposredno povezati pridelovalce in odjemalce. Tako so nastali številni organizacijski modeli, vsi pa so imeli enak cilj – vzpostaviti neposredno povezavo med kmetom in potrošnikom ter tako zagotoviti pošteno plačilo in hitrejši razvoj ekološke ponudbe v Sloveniji. 

Beri naprej >>>

Umetnost preživetja

dodano: 29.8.2014

Opozarja: Anton Komat (Revija Jana, avgust 2014)

TISA – najhujši strup demokracije
PODNASLOV: Ali boste z molkom izbrali status tlačana v novem fevdalnem redu?

To besedilo ne bo namenjeno drevesu z imenom tisa, vendar začnimo z njim. V svetu naših prednikov je bila tisa pogrebno drevo, njen les pa osnova za izdelavo lokov in kopij, zato ima vojaško simboliko. Tudi apokaliptično kolo druida Moga je bilo iz tisovine. Simbolika tise je tudi v strupenosti njenih sadežev, s katerimi so naredili samomor v vojni poraženi galski kralji. Sedaj se ime TISA pojavlja s podobno simboliko, je vojna napoved korporacij, ki prinaša samomor države blaginje in pogreb javnih storitev, je najhujši strup demokracije, ki bo povzročil apokaliptično razdejanje skupnosti.

Beri naprej >>>

Od kod migrena?

dodano: 11.5.2011

Sabina Topolovec (majske novice Skupaj za zdravje človeka in narave)

Če tudi vi sodite med ljudi, ki jih nekajkrat mesečno povsem premaga hudi glavobol, berite dalje. Bolečina ni tako brezizhodna, kot se vam morda zdi. Toda le če ste pripravljeni odkriti prave vzroke, ki do nje pripeljejo. 

Več preberite v nadaljevanju: http://www.zazdravje.net/razkrivamo.asp?art=485

Beri naprej >>>

ZDA, zibelka radioaktivnega obsevanja hrane

dodano: 21.12.2009

V Sloveniji se o tem, žal, zelo malo govori. Verjeli ali ne, Ameriški predpisi dovoljujejo doze obsevanja hrane, ki je enaka količini, kot bi jo dobili, če bi šli 1.000.000.000 na rentgensko slikanje pljuč.

Celoten članek si preberite na:
http://vizita.si/clanek/alergije/zda-zibelka-zla-radioaktivnega-sevanja.html

ŠE VEDNO RAZMIŠLJATE O CEPLJENJU PROTI GRIPI?

dodano: 29.9.2009

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2009/09/26/Flu-Vaccine-Exposed.aspx

Preberite, kaj meni Dr. Mercola o cepivih proti gripi, in ne pustite, da vas zavajajoči podatki o nevarnosti gripe prestrašijo.

Beri naprej >>>

Ste že slišali, da boste umrli?

dodano: 27.10.2007

Dobro Jutro, 27.03.2004

Prenašamo tekst, ki so ga v časopisu Dobro jutro objavili pred dobrimi tremi leti. Še vedno je zelo aktualen in kot nalašč za prihajajoče dni.

Za smrt slišimo precej zgodaj. Hitro se nam tudi zdi, da razumemo, za kaj pri stvari gre. Dejansko, v izobilju primerov tudi ne bi smelo biti tako težko razumljivo. Čisto vsak, ki je živel, je brez izjeme umrl. Težava je le v tem, da je to spoznanje tako šokantno in grozno, da se mu ubogi um želi izogniti za vsako ceno. Najhujša cena, ki jo za udobje življenja v ignoranci plačujemo, je resnica.

Beri naprej >>>

Kraigherjeva zaradi oglasa za cepiva ponudila odstop

dodano: 25.10.2007

Ljubljana, 26. oktobra (STA)

Z Inštituta za varovanje zdravja (IVZ) so v povezavi z objavo oglasa za cepljenje proti raku materničnega vratu sporočili, da se inštitut zaveda, da je zaradi povezave z eno izmed farmacevtskih družb ob objavi oglasa povzročil škodo svojemu ugledu kot neodvisne državne strokovne institucije.

(naš komentar: Omajan ugled ne boli! Posledice cepiva, ki ga farmacija vsiljuje in za katerega lobira z vsemi sredstvi, kljub vse večjem številu primerov stranskih učinkov, pa prizadete še kako bolijo.)

Beri naprej >>>

Temne plati zdravstva v ZDA

dodano: 3.8.2007

Michael Moorja verjetno poznate po filmu 11. september, ki se je pogumno dodatknil enega izmed največjih aktualnih mitov ZDA. Ali lahko obstaja nekaj še bolj občutljivega?

Seveda obstaja! Farmacija in sodobni zdravstveni sistem, ki je njen produkt! Moorov novi dokumentarni film SICKO buri duhove, ker ruši še en mit o Američanih, ki jih projicira Holivudska produkcija.

 

Beri naprej >>>

Kam so izginili encimi?

dodano: 3.8.2007

Nikamor. Tam so, kjer so vedno bili. V naravni in živi hrani. Le da je te v naših telesih vse manj, zato imamo vse bolj pogosto težave s presnovo, in živila, ki smo jih do včeraj presnavljali brez težav, danes ostajajo nepredelana in gnijejo v našem telesu – in mi z njimi.

Beri naprej >>>

V Evropi je že prek 4500 obmocij in 170 regij "brez GSO"

dodano: 3.8.2007

Ne jemljite doseženega zlahka. Michael Duhameln, direktor Monsanta, največjega proizvajalca in zagovornika gensko spremenjenih rastlin, je pred kratkim podal zelo zaskrbljujočo izjavo.
Monsanto napoveduje, da bo v Evropi vsako leto zasejanih novih 50.000 do 100.000 hektarjev gensko spremenjenih poljščin. Njihov cilj je, da v enem desetletju dosežejo »točko brez povratka« oz. stanje, v katerem bo razširjenost GS-poljščin takšna, da je ne bo več možno omejiti.

Beri naprej >>>

Španija bo zasadila drevesa, da bi zmanjšala učinek toplogrednih plinov

dodano: 2.8.2007

www.globalgoodnews.com/ POZITIVKE.NET

Španske emisije so bile leta 2006 za 48% višje kot leta 1990, ko je bil zastavljen Kyotski sporazum, na podlagi katerega mora večina razvitih držav prispevati k zmanjšanju toplogrednih izpustov. Španiji, katere ekonomija je leta 1990 zaostajala za ostalimi evropskimi državam, je dovoljen porast ogljikovega dioksida za 15%, vendar je vlada ocenila, da se bo Španija v obdobju 2008-12 soočila s porastom 37%.


Beri naprej >>>

Predlog za družinski večer pred zaslonom računalnika:

dodano: 2.8.2007

Inštitut za trajnostni razvoj

na naslovu http://www.itr.si/nvo-portal/gso si lahko ogledate film »Življenje uhaja izpod nadzora«, ki nazorno prikazuje posledice uvajanja GSO. Prikazan je vpliv GSO na kmete in biotsko raznovrstnost ter učinek GSO na okolje v primeru, da tehnologija uide izpod nadzora. Film je opremljen s slovenskimi podnapisi.


Do 18. 7 že 24 občin brez GSO!

dodano: 31.7.2007

Inštitut za trajnostni razvoj

Na portalu www.itr.si lahko spremljate interaktivni zemljevid Slovenije, v katerega redno vnašajo aktualno stanje v zvezi s potekom kampanje "Brez GSO!", ki so jo na Inštitutu za trajnostni razvoj začeli na letošnji Dan Zemlje 22. april.

Do 18. 7. je izjavo o negojenju GSO sprejelo že 24 občin. Poglejte, če je vaša med njimi, in če ni, se premaknite, dokler ne bo prepozno!

Beri naprej >>>

Nevarni teflon

dodano: 31.7.2007

www.theecologist.org/ prevod v SLO www.Pozitivke.net

Snov, ki se je v Guinnessovo knjigo rekordov zapisala, kot ena izmed najbolj gladkih snovi, se je kontroli izmikala 50 let. Sedaj dokazi omenjajo, da so kemikalije, ki izhajajo iz teflona med kuho, mogoče za okolje in človeško zdravje veliko bolj nevarne, kot DDT ( diklordifeniltrikloroetan).

Beri naprej >>>

Vse, kar teče, še ne odžeja

dodano: 31.7.2007

Na plaži sem poslušala zanimiv dialog skupine, ki je sedela in se pogovarjala ob pivu.
»Ne vem, zakaj me na plaži vedno začne boleti glava,« se je pritoževal mlajši moški.
»Zaradi sonca,« je ugibala njegova prijateljica.
»Zaradi spremembe tlaka,«, je dodal drugi moški.
»Ah, preveč hitro si se sprostil, manjka ti pisarna,« je dodal njegov kolega.

Nihce pa ni pomislil na osnovni razlog, ki prizadene večino ljudi — na dehidracijo.

Beri naprej >>>

Kirurge šokiral pacient z zeleno krvjo

dodano: 28.7.2007

Dr.Mercola. com

Skupina kanadskih kirurgov je bila šokirana, ko so odkrili, da ima 42-letnik, ki so ga operirali, temno zeleno kri.

Gospod ni bil vesoljec. Ne gre za čudež. Tudi vaša je mogoče zelena, pa tega ne veste. Preverite, katere snovi lahko pobarvajo vašo kri.

Beri naprej >>>

Starši stisnili Kellogg!

dodano: 27.7.2007

ABC News, 14. junij 2007

Kellogg, vodilni svetovni proizvajalec žitaric za zajtrk, bo spremenil formulacijo svojih izdelkov in jih naredil bolj zdrave, ali jih ne bo več promoviral otrokom.

Ta sprememba je posledica pritiskov staršev in nevladnih organizacij, ki so že bili na tem, da bi tožili kompanijo za nekorektno oglaševanje nezdravih izdelkov otrokom.

Beri naprej >>>

Strup za podgane, hrana za ljudi?

dodano: 27.7.2007

www.kent-depesche.com - prenaša www.pozitivke.net

Znanstveniki so z vrsto gensko spremenjene koruze MON863 nakrmili podgane. Posledice so bile zelo neprijetne: živali so kazale znake zastrupitve, utrpele so tudi poškodbe jeter in ledvic. Tako so leta 2002 prvič dokazali škodljivost za zdravje gensko spremenjene koruze MON863, ki so jo že odobrili za pridelavo v ZDA in Kanadi ter kot hrano za ljudi in živali v Avstraliji, na Kitajskem, Japonskem, v Koreji, Mehiki, Filipinih in Tajwanu.

Beri naprej >>>

Vegetarijanci prihranijo dnevno 2.500 litrov vode

dodano: 26.7.2007

Vir: Vegetarisch geniessen, št. 2/07 Vir slovenskega prevoda: Revija Osvoboditev živali

Ali ste vedeli da se za »proizvodnjo« zgolj enega velikega zrezka porabi tudi do 10.000 litrov vode? Zdaj, ko se zavedamo kaj pomeni suša, bomo mogoče bolj dovzetni do "kraje vode" v kateri vsak dan sodelujemo s svojimi nepremišljenimi izbrirami.

Objavljamo tekst iz nove revije Osvoboditev živali, ki jo lahko v celoti preberete tudi na http://www.osvoboditev-zivali.org/revije/revija10.pdf

 

Beri naprej >>>

Nedovoljeno visok odstotek hidrogen peroksida v sredstvih za beljenje zob.

dodano: 26.7.2007

BBC News

BBC je 26. junija objavil novico, da je inštitut za trgovske standarde (The Trading Standards Institute (TSI)) v 18-tih od 20-tih izdelkov namenjenih beljenju zob odkril nedovoljeno visok odstotek hidrogen peroksida.

Beri naprej >>>

Točka brez povratka za GSO

dodano: 26.7.2007

Dr. Mercola.com

Monsantov direktor Michael Duhamel napoveduje, da bodo v Evropi povečevali površine pod gensko spremenjenimi rastlinami za 50.000 do 100.000 hektarjev  na leto, kar bi pomenilo, da se bomo v desetih letih našli na točki brez možnosti vrnitve.

Beri naprej >>>

Glasba spodbuja zdrav rast rastlin

dodano: 25.7.2007

Wired June 28, 2007

Nekaj pravih akordov na vašem vrtu bo prispevalo k boljši rasti vaših rastlin, trdijo Italijanski znanstveniki.

Ko so raziskovali vpliv klasične glasbe v Toskanskih vinogradih so ugotovili, da je glasba prispevala k večji površini listov in boljši rasti rastlin.

Beri naprej >>>

Sedanja generacija otrok bo prva, ki bo živela krajše od svojih staršev!

dodano: 24.7.2007

Journal of the American Medical Association June 27, 2007, 297:2755-2759

Otroci v združenih državah so bolni bolj kot kadarkoli prej, kronične bolezni pa dosežejo epidemične razmere, poroča ugledna znanstvena revija JAMA (Journal of the American Medical Association).

Število otrok s kroničnimi boleznimi se je v zadnjih tridesetih letih početverilo, kar pomeni, da prihaja generacija, ki se bo soočala z vrsto omejitev in povečanimi stroški zdravljenja.

Beri naprej >>>

Epilog prvega kroga cepljenja proti HPV:

dodano: 24.7.2007

Tri punce so umrle, veliko je hospitaliziranih!

British Medical Journal je pred kratkim (9. junij ) poročal o hudih stranskih učinkih, ki spremljajo kampanijo obveznega cepljenja proti HPV. V zelo kratkem času od obveznega cepljenja, ki so ga razglasili v ameriški zvezni državi Texas, je prijavljeno že 1.637 stranskih učinkov, v povezavi s cepivom Gardasil, ki ga proizvaja farmacevtska fružba Merck. Med njimi so tudi tri punce, ki so umrle nedolgo potem, ko so prejele vakcino.

O prijavljenih stranskih učinkih je poročala nevladna organizacija Judicial Watch, ki je podatke pridobila od zveznega urada za zdravila (FDA) sklicujoč se na Freedom of Information Act. O stranskih učinkih poročajo tudi iz Avstralije.

Beri naprej >>>

Farmacevtska industrija sponzorira dve tretjini stroškov izobražavanja zdravnikov.

dodano: 24.7.2007

WashingtonPost.com

Kot poroča Washington Post (27.6.2007), so farmacevtske korporacije največji sponzorji izbraževalnih tečajev za zdravnike in medicinsko osebje. Poznavalci tem izobraževanjem rečejo »nič drugega kot informercials (razširjena komercialna sporočila)«.

Beri naprej >>>

FDA zavrnila možnost, da razišče povezavo aspartama z rakavimi boleznimi

dodano: 23.7.2007

Pred nedavnim objavljena raziskava italianskih znanstvenikov je potrdila, da aspartam lahko povzroča raka.

To je druga študija iste skupine raziskovalcev, ki je potrdila prejšnje ugotovitve. Kljub temu ameriški zvezni urad FDA ne vidi razloga, da bi umaknili svoj sklep da je »aspartam varen kot sladilo za splošno uporabo«.

Beri naprej >>>

Ali bomo sprejeli gensko spremenjene rastline je zgodovinska in nepovratna odločitev

dodano: 24.7.2006

posvet združenja ZARES

Posveta o GSO, ki ga je organiziralo Združenje ZARES (združenje neodvisnih poslancev) se je udeležilo okrog 100 poslušalcev.
Poleg prisotnih poslancev, predstavnikov medijev, predstavnikov stroke in veleposlaništva ZDA, so bili na dogodku tudi predstavniki skoraj vseh aktivnih nevladnih organizacij, ki so prispeli z vseh koncev Slovenije. Škoda je, da sta "učena in dobro plačana pamet" ter "zdrava kmečka pamet" na tako različnih bregovih.
Kljub temu upamo, da se bo pod težo argumentov in utemeljenih sumov v stališča s strani multinacionalk financirane znanosti, našim poslanem lažje pravilno odločati.
Njihova naloga ne bo enostavna. Tokrat se ne odločajo o odstotku davka gor ali dol, prometnih predpisih ali učnih načrtih. Vse naštete odločitve lahko poslanci tudi prekličejo, če ugotovijo, da so bile napačne. To lahko storijo tudi prihodnji rodovi. Ko pa gre za odločitev ali bomo dovolili izpuste križancev žabe in paradižnika, vijolic in krompirja ali bakterij in žit v naravo, gre za odločitev, ki jo nihče več ne bo mogel preklicati.
Zato se tokrat odloča o naši prihodnosti in prihodnosti prihodnih rodov. 

Beri naprej >>>

BIogoriva - zdravilo hujše od bolezni?

dodano:

Tednik GZS

OECD in okoljske nevladne organizacije združujejo sile.


Ob naraščajočih cenah kmetijskih pridelkov postaja vprašljiva politika EU na področju biogoriv. Voditelji evropskih držav so se marca letos dogovorili o 10% deležu biogoriv v pogonskih gorivih do leta 2020.

Beri naprej >>>

Globalno segrevanje ozračja naj bi kmalu preseglo kritični dve stopnji

dodano:

www.umanotera.si

Svet bo verjetno presegel mejo segrevanja ozračja zaradi podnebnih sprememb, ki jo je Evropska unija določila kot nevarno, so ob predstavitvi novega petletnega raziskovalnega programa opozorili znanstveniki iz britanske ustanove MetOffice Hadley Centre.

Beri naprej >>>

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Nič vas ne stane, da to omogočite.
Od tega lahko celo nekaj imate.

Beri naprej >>>

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Zapotok 54, 1292 Ig
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 02062015)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 10 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.
 
POMEMBNO:
Banka se je po dolgoletnih prošnjah odzvala in nam po novem na izpiskih poda popolne naslove pošiljateljev prispevkov. 

Zato nam teh podatkov od OKTOBRA 2011 naprej ni več treba pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.