Skupaj kuhamo

Kalcijeve bombice za zdrave kosti

Čas priprave: 15 minut, namakanje 2 uriTa preprost naravni posladek je bogat s kalcijem in drugimi rudninami ter karotenoidi in drugimi bioaktivnimi snovmi.
Da se lahko kalcij pravilno vsrka v kosti, potrebujemo zraven tudi magnezij. In v tej sladici sta oba v ravno primernem razmerju, da bodo vaše kosti vriskale od zadovoljstva. 
Recept smo objavili tudi v knjigi Resnice in zmote o osteoporozi


Sestavine:
1/3 mletega maka
1/3 zmletih namočenih suhih marelic
1/3 zmletega surovega korenčka


Priprava:
Vse sestavine zmešamo v homogeno zmes. Naš namen je, da ustvarimo dovolj čvrsto zmes, ki jo z rokami lahko oblikujemo v kroglice. Če je premehka, dodamo še malo zmletega maka, ki je najbolj zgoščujoča sestavina, če je presuha, pa jo razredčimo z vodo, v kateri so se namakale suhe marelice.
Kroglice povaljamo v celih makovih semenih (ali kakavu, kokosu ...) in shranimo na varno mesto, sicer jih zmanjka, še preden se dvakrat obrnemo. 
Namesto maka lahko porabimo tudi lešnike ali sezam - še posebno črna sezamova semena so prava zakladnica kalcija in drugih snovi, pomembnih za kosti.


 

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Je zdravo lahko tudi okusno?

Na tej strani boste našli recepte, ki so bili objavljeni v naših tiskanih novicah, ali so jih poslali naši bralci.

Veseli bomo tudi novih predlogov, s katerimi bomo skupaj lahko popestrili kulinarično življenje vsem, ki se želijo prehranjevati zdravo, oz. jih različne diete ali bolezenska stanja omejujejo pri izbiri živil.

Skoraj vsi recepti, ki jih objavljamo, se lahko pripravijo brez katere koli živalske sestavine, bele moke in sladkorja. Kaj in koliko od vsega predlaganega boste vključili v svojo prehrano, je odvisno le od vas.

Želimo vam obilo užitkov ob zdravi in hkrati okusni hrani.
 
Svoje recepte nam lahko pošljete na naslov delavniceszz@gmail.com.