Aktualne novice

NOV VIR ENERGIJE: HOTELSKI GOSTJE

dodano: 6.5.2010

ETC novice; Guardian, 14.4.2010Hotel v Koebenhavnu, ki se ponaša z nazivom enega najbolj zelenih na svetu, je našel nov vir energije – svoje goste. Pozabite sončne celice in vetrne turbine, Danci bodo energijo pridobivali s pomočjo koles v telovadnici.

Od tega tedna bodo v hotelu "Crown Plaza Copenhagen Towers" spodbujali goste, naj v telovadnici uporabljajo nova kolesa, ki proizvajajo električno energijo. Na kolesih so vgrajene naprave iPhone, ki merijo, koliko energije so proizvedla. Vsakega gosta, ki bo zaslužen za več kot 10 vatnih ur, bodo nagradili z brezplačnim obrokom. Pilotni projekt bo trajal eno leto. Če bo uspešen, ga bodo razširili na ostale hotele verige "Crown Plaza". "Kolesa, ki proizvajajo električno energijo, omogočajo gostom rekreacijo, hotelu pa dajejo energijo. Prav zanimivo bo videti, koliko gostov bo uporabljalo kolesa in koliko energije bodo proizvedli," je povedal direktor hotela Allan Agerholm.

Gostje bodo do brezplačnega obroka prišli presenetljivo hitro. Po izračunih naj bi ura kolesarjenja pri hitrosti 30 kilometrov na uro proizvedla 100 vatov električne energije, za nagrado bo torej treba kolesariti le 6 minut. Kritiki bi lahko ugovarjali, da bo proizvodnja energije skromna. Njen delež v velikem hotelu bo zanemarljiv, saj bo ura kolesarjenja prinesla le toliko energije, kot jo v uri porabi 100 vatna žarnica. A v hotelu razlagajo, da so se odločili za cilj, ki ga je lahko doseči. S tem so želeli k sodelovanju pritegniti čim več ljudi.

Predstavnik za stike z javnostjo pri "Centre for Alternative Technology" Alex Randall podpira zamisel o pridobivanju energije s kolesi: "To je za vse, ki sodelujejo, lep nauk. Če posadiš nekoga na kolo, z vsem trudom pa proizvede le toliko energije, kot jo porabi žarnica, bo zagotovo znal ceniti energijo, saj bo spoznal, kako težko jo je proizvesti."

Več: http://www.guardian.co.uk/travel/2010/apr/14/hotel-with-electricity-generating-exerc ise-bikes.<< Nazaj

Želite brati naše novice tudi v prihodnje?

Prepotrebna sredstva za delovanje projekta Skupaj za zdravje človeka in narave lahko donirate na več načinov.

1. Z neposredno donacijo preko varnega in enostavnega online plačila Paypal.


2. Tako, da namenite del vaše dohodnine:

Bi radi brali novice v tiskani obliki?

Finančna sredstva nam ne omogočajo pokrivanja stroškov pošiljanja na individualne naslove. Če bi želeli naše novice prejemati na dom, prosimo za prispevek, ki ga nakažete na:
TRR: 0201 1025 5748 080
IBAN: SI 56 0201 1025 5748 080
BIC BANKE: LJBASI2X
KODA NAMENA: OTHR

Prejemnik: Društvo Ognjič, Grajska pot 16, 4220 Škofja Loka
Namen plačila: Prispevek za obveščanje
Sklic: SI 00 in datum plačila (npr.: 02062018)
 
Priporočamo se za 7 EUR (letna naročnina, 9 številk) ali več. Vsak prispevek (tudi manjši) nam pride prav, da lahko še naprej širimo mrežo vrtcev, šol, novinarjev, zdravstvenih ustanov in drugih, ki jim pošiljamo naše novice. Prispevke lahko pošljete tudi v obliki poštnih znamk A.

Prispevek za obveščanje lahko uredite tudi s pomočjo e-nakazila na strani shop.zazdravje.net.
 
POMEMBNO:
Vaš naslov je razviden ob izvedenem nakazilu prispevka, zato ga ni potrebno pošiljati po elektronski pošti, javiti po telefonu ali nam pošiljati kopije položnic po pošti. 

To pa boste kljub vsemu morali storiti, če:
 plačnik ne bo tudi prejemnik novic (kjer bo plačano za več prejemnikov ali če plačnik plača znesek za drugega prejemnika novic),
 ima plačnik v naslovu šumnike (ti se na izpisku ne izpišejo). 

V tem primeru nam točne podatke, komu in kam naj pošljemo novice, sporočite po pošti na naslov društva ali po elektronski pošti na posljite.novice@gmail.com ali nas pokličite ob delovnikih med 9. in 13. uro na 041 770 120.
 
Prispevke, za katere ne bomo dobili nobenih dodatnih napotkov, bomo obravnavali kot donacije.